Telecomvak.nl

Home » Internet & telefonie

Internet & telefonie

Internet en telefonie

In bijna ieder huishouden is tegenwoordig wel een internetaansluiting te vinden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om telefonie en internet bij dezelfde aanbieder onder te brengen. Dit scheelt natuurlijk flink in de kosten: je hoeft namelijk niet apart nog voor een vaste telefoonaansluiting te betalen.
Maar hoe werkt het bellen via internet nu eigenlijk precies? We leggen het je hier uit.

Met de termen internetbellen en internettelefonie wordt altijd hetzelfde principe bedoeld: je belt via je internetaansluiting. Toch zijn er in de praktijk wel degelijk verschillen in hóe je via internet kunt bellen. Zo kun je van computer naar computer bellen, van telefoon naar telefoon bellen, van computer naar telefoon bellen en omgekeerd.

Waar je nu precies vandaan belt en waar je naartoe belt, de techniek blijft hetzelfde. Eenvoudig uitgelegd steekt het bellen via internet als volgt in mekaar: De woorden van de zender worden via internet verstuurd als een digitaal signaal dat bij de ontvanger weer omgezet wordt in woorden.

Bellen via internet: verschillen in kwaliteit

De mogelijkheden om te bellen via internet kun je grofweg verdelen in twee groepen:
– Enerzijds zijn er aanbieders die het digitale signaal verzenden via het openbare internet. Bekende programma’s als Skype werken op deze manier. Je gesprekken zijn via het openbare internet heus niet door iedereen te volgen, maar er kleeft wel een nadeel aan deze manier. Dat is dat de gesprekken wat gevoeliger zijn voor storingen.
– Bellen via internet zoals de meeste kabel- en telecombedrijven dat aanbieden, gebeurt niet via het openbare internet. Zij maken gebruik van een apart en sterk beveiligd deel van het internet waardoor ze een even goede, of zelfs betere, kwaliteit kunnen bieden zoals je gewend bent van je oude, vaste telefoonaansluiting.

Gratis bellen via internet

We zijn met z’n allen erg geïnteresseerd naar mogelijkheden om gratis te bellen. Maar je moet je beseffen dat voor niets de zon op gaat. Nu zijn er wel mogelijkheden tot gratis bellen, zeker met het bellen via internet, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden.
– Bij VoIP-programma’s, zoals Skype, kunnen gebruikers onderling vaak gratis bellen. Als je met een dergelijk programma echter naar een vast of mobiel nummer wil bellen, betaal je daar wél geld voor.
– Er zijn nog maar weinig app’s waarmee je gratis kunt bellen maar ze bestaan wel degelijk. Je moet dan wel vaak je gegevens achterlaten en er toestemming voor geven dat deze gedeeld worden met derden.
– Vanwege de enorme vraag zullen er zeer waarschijnlijk steeds meer mogelijkheden komen voor gratis bellen, zowel voor vast, mobiel als voor internetbellen. Om dat voor de aanbieder aantrekkelijk te maken, zal deze mogelijkheid je voorlopig nog aangeboden worden op een manier dat je wordt blootgesteld aan reclame of op voorwaarde dat je je gegevens achterlaat of dat je een ander product bij dezelfde aanbieder afneemt.


Comments are closed.